Hur man ska vara

Jag fick pumpa cykeln på macken. En man i en bil frågade något obegripligt, och till slut förstod jag att han ville veta hur jag kunde pumpa cykeln trots att luftslangen inte hade ett sånt munstycke. Det är inte alltid så lätt att förstå vad folk menar. Jag pratar själv rätt obegripligt emellanåt.

Jag funderar lite på hurdan man förväntas vara i samhället idag, med att känna en massa folk och ha koll på allt: Inte bara allt som händer utan vad andra folk tycker och känner. Och man ska känna en massa saker själv också, och prata om det och ha relationer och hitta på saker och kommentera det och det. Aldrig långt bort till världen - aldrig långt bort från världen.

Själv har jag alltid varit rätt långsam av mig. Tänkig mer än pratig. Och rätt bra på att vara ensam. Saker betyder ju mer, ju färre de är. När allt blandas är det svårare att känna av de enskilda ingredienserna.

Mål

Att ha ett mål. Det kan vara dendär personen man blir så glad av att vara i närheten av, att ta sig igenom skolan, att vara snyggast på festen, att följa upp planeringen och projektet man har, att lösa det stora problemet. Har man ett mål är man på väg. På väg, hela tiden förstås. Målet är ju aldrig beständigt. Vad gör man när man hamnat där, blivit tillsammans, tagit studenten, charmat alla, rott iland projektet och fått ett fint pris. Eller vad gör man när man insett vad målet innebar, och att det inte är detsamma sett uppifrån, från toppen när man är där, vid målet. Eller att man helt enkelt inte vet, vart man ska ta vägen sen.

Kan man ha ett liv utan mål och riktning? Vad är mål och riktning, sett utifrån, på ett helt liv. Kan man prata om en riktning, annat än för stunden? Som en tangent mot ett tänkt mål. Vad innebär det att inte ha en riktning? På vägen, utan mål. Utan mål, men med en tanke om hur man tycker om att färdas. Så länge resesällskapet är rätt och utsikten vacker, gör målet detsamma. Eller det är kanske bara rationellt. Med orsak och verkan - väg och mål - som grundbult för vårt tänkande, men att i ett längre perspektiv är det olämpligt. För många okända variabler.

Vad som är visst är, att mål försvinner. Saker som förr varit viktiga är det inte längre. Byts mot mer abstrakta, svårare men enklare. Ett större perspektiv, ett mindre perspektiv. Hela livet är ett enda stort ögonblick.

Regniga morgnar och varm gröt

Jag skulle prata med studievägledaren idag och åkte iväg lite tidigare. Klara pälsade på mig. Det regnade riktigt mycket när vi åt frukost. Jag hade hört att vi skulle få en ny studievägledare nu när Viveka är mammaledig, men så verkar det inte ha blivit. Han den andra vi har är inte bra. Då kan jag likagärna kolla upp själv vilka kurser jag ska gå. På vägen hem kollar jag om de har Lady Grey på någon annan livsmedelsaffär i stan. Ingen lycka. Innan jag hunnit hem till  huset igen har det spruckit upp och jag blir helt svettig i alla kläder. Känns länge sen.

Jag hittar inte så mycket på universitetets hemsida, men tänker att jag ska göra ett mer helhjärtat försök framöver någon gång. Det är ju endel dagar kvar innan allting drar igång på allvar. Jag kollar på dendär kursen i genusvetenskaplig teoribildning också, men som vanligt är det omöjligt att hitta till någon vettig kurshemsida. Det får jag också ta tag i framöver.

Jag ska städa härhemma istället. Klara hade lite kläder hon ville ha tvättade, och jag kan ta lakanen också och sen prova det nya underlakanet jag köpte i Älmhult. På golvet ligger Hjärtans fröjd. Jag läser om när de har sex första gången - de sidorna som var där jag öppnade den. Den stora kärleken. Citronmeliss. Jag ska fråga Ellen om jag kan låna fortsättningen. I vardagsrummet fylls Nils av en varm och barnslig lyckokänsla, mild och mjuk som mammas mannagrynsgröt en mulen måndagmorgon, i Du & du & du. Han frågar sig vad en man är. Svar. En luden varelse som alltid har rätt, som alltid vill tävla, som vill vinna, som vill slåss, som vet bäst, som kan mest, som vill bestämma, som vill styra, som slutat växa, som slutat lära något nytt, som inte längre blir nyfiken och som har svar på alla frågor. Nils vill inte vara en man. Han vill växa, men inte bli vuxen.

Per Nilssons karaktärer känns mycket som mig. Som mig fast utan många saker, såklart. Det finns endel i mig.

Jag var på stadsbiblioteket och läste i cykelbroschyrer, och tittade på en cykelkarta efter ställen att åka till. Jag minns när man äntligen kunde ta ut cykeln första gången efter vintern. Känslan är oslagbar. Det är ont om vintrar här i Göteborg.

Vi var uppe på Ramberget häromkvällen och tittade på fåglarna och himlen. Den såg målad ut. Helt stilla, som i ett datorspel där himlen är en pålagd bild. Fåglarna flög runt i olika nivåer. Det ser helt annorlunda ut när man tittar på det nedifrån. Mer djup. Man får nästan svindel när allt man ser är himmel. Marken är borta.

Mellan

Jag är tillbaka i Göteborg, och allt känns nytt. Nytt och vackert, nytt och sett på ett nytt sätt, nytt och omedelbart. Plötsligt har jag väldigt mycket tid, och nästan ångest för att inte vara tvungen att göra något. Vädret tillåter egentligen inte någon närmare aktivitet, men en hel del har ändå blivit gjort. Jag känner mig ovanför, utanför, allt här. Har ännu inte bestämt mig för vad det är jag gör här. Som mellan sammanhangen.

Och jag lyssnar på I got life och tänker att så är det. Just så fantastiskt. Precis nu.

RSS 2.0